Kategorier

Bestselgere

Informasjon

Nye produkter

Tilbud

Merkelapper

Leverandører

Forbedre fremkommelighet generellt

Forbedre fremkommelighet generellt

Tips til forbedret fremkommelighet & kjørbarhet

Et typisk tilbakekommende tema blant nye Tamiya RC lastebileiere er ’hvordan forbedre fremkommeligheten/kjørbarheten på min lastebil?’  Tamiya’s lastebiler er kjent for sin gode skalalikhet/ detaljeringsnivå, men når det kommer til egenskaper som fremkommelighet er de i original utførelse noe begrenset når man ønsker å begi seg ut i mer utfordrende terreng en ’flate stuegulvet’.  Også når det kommer til egenskapene ved finmanøvrering, f.eks rygging med tilhenger i trange områder, kan det være visse utfordringer med orginalt oppsett av drivverk .

For å holde prisen på byggesettene på et relativt lavt nivå, og inngangsterskelen til hobbyen lav, har produsenten valgt prioritere skalalikhet og lett byggbarhet foran de nevnte punkter over. Men med årene har det kommet en rekke leverandører av deler for modifisering av Tamiya’s lastebiler slik at man kan forbedre å oppgradere bilene omtrent som man skulle ønske.

Jeg vil nevne under typiske forbedringspunkter vedrørende fremkommelighet og kjørbarhet, i omtrentlig prioritert rekkefølge;

 1. Motor/gir

  Alle Tamiya’s lastebiler er utstyrt med samme drivlinje; motor, girkasse og akslinger.

  Standardmotoren er en 7.2V motor som går omtrent 13000 u/min ubelastet, også mye brukt i andre RC biler. Denne er koblet sammen med en 3 trinns girkasse. Girkassen har store sprang mellom trinnene og anses av mange som har fått brukt bilene en stund som ikke å ha stor praktisk betydning, i tillegg til at den tar stor plass noe som gir utfordringer ved b.l.a ombygging til trekk på foraksling (omtalt i annet innlegg) Alt i alt oppleves bilene i original oppsett å gå for fort/være for høyt giret, noe som spesielt kan vise seg ved forsøk på finmanøvrering. I praksis bruk trenger man ikke mer et lavt 1 gir, høy hastighet er ikke en prioritert egenskap ved RC lastebil) Rclastebilbutikk1.

  Som motor gir anbefales å installere girmotor fra Servonaut, type GM32U390, som er den mest brukte, sammen med standard 7.2V NiMh batteripakke. Dette er en kraftig motor som holder til det meste av bruk, men ønsker man enda mer krefter for ’tungtrekkerformål’ går man for GM32U450, som brukes sammen med 3S LiPo batteripakke (~12 V). Ønsker man å beholde 3 trinns girkasse, så bør man i det minste oppgradere til en mer saktegående motor, tilsvarende størrelse som orginal. Der kan vi tilby ’Truckpuller 7.2V’, eventuelt ’Truckpuller 12V’. Disse går omtrent på halve turtallet av orginalmotoren og gir en mer håndterlig hastighet.

   

 2. Dekk

  Lastebilene kommer utrustet med produsentens standard harde gummidekk. Disse gir ok grep på jevnt fast underlag men er lite dugelig for kjøring på grus, noe som er veldig aktuelt ved f.eks anleggskjøring. Rclastebilbutikk1. Vi anbefaler vårt utvalg av myke dekk fra RC4WD, type ’Hauler’ eller ’Roady’ (samme gummiblanding, forskjellig mønster) for maks grep på drivende akslinger. ’Fulda Eco’ og ’Fulda Crossforce’ er også mykere en orginaldekkene, ikke fullt så myke som RC4WD, men er dekkene som har det mest skalariktige utseende.

   

 3. Hjuloppheng bak

  Bakhjulsopphengene både for de 2 og 3 akslede modellene har begrenset vandring/pendling, noe som påvirker markgrepet negativt ved kjøring på ikke-plant underlag. Vi anbefaler våre oppgraderings-hjuloppheng fra Lesu som vil gi langt bedre pendling og markgrep i forhold til orginalt.

   

 4. Allhjulstrekk (4x4, 6x6)

  Orginalt trekker lastebilene fra Tamiya på bakakslingene. For utfordrende kjøring som f.eks anleggskjøring på grus vil det bli en markant bedre fremkommelighet med driv på forakslingen også, og i tillegg sperr på aklinger. Se vår artikkel ’All Wheel Drive’ for videre info angående ombyggingsprosess og deler.

   

 5. Bakkeklaring

  For øket bakkeklaring og fremkommelighet er det ofte brukt å flytte batteriet opp i førehuset, og demontere den forholdsvis lavthengende batteriholderen under bilen.

Related Posts:

1193 Comments

SERWIS I MONTAŻ

Jeśli interesujesz się sportem skorzystaj z możliwości zainstalowania anteny satelitarnej dzięki której otrzymasz dostęp do stransmisji na żywo. Usługi serwisu technicznego są dostepne dla wszystkich klientów Polsatu oraz Canal+, dzięki temu można zamówić satelitarnej w przypadku problemów z odbiorem telewizji cyfrowej (Piastów, Konstancin, Zielonka, Płochocin, Sulejówek, Grodzisk Mazowiecki, Marki, Ożarów Mazowiecki, Piaseczno, Łomianki, Podkowa Leśna, Legionowo, Wołomin, Komorów, Otwock, Raszyn, Błonie, Warszawa, Babice, Pruszków, Mińsk Mazowiecki)